Kuah Lodeh


Bahan cecair:

·         Santan pekat dari satu biji kelapa

·         Santan cair anggaran 2 cawan



Bahan sayuran:

·         1 cawan kacang panjang (hiris tirus)

·         1 cawan kobis (hiris)

·         3 biji kentang (potong batang mancis)

·         2 biji lobak merah dipotong batang mancis

·         ½ cawan sengkuang dipotong batang mancis

·         3 biji cili merah, dihiris



Bahan lain:

·         ½ cawan suhun (direndam)

·         3 keping tauhu, digoreng dan dipotong nipis (2 inci panjang)

·         3 keping tempe, digoreng dan dipotong nipis (2 inci panjang)



Bahan tumis:

·         Minyak untuk tumis

·         5 ulas bawang merah (kisar)

·         5 ulas bawang putih (kisar)

·         ½ inci kunyit hidup (kisar)

·         ½ cawan udang kering (rendam,  goreng & tumbuk)

·         1 sudu besar jintan manis (sangan & tumbuk)

·         1 sudu besar jintan putih (sangan & tumbuk)

·         2 sudu besar ketumbar (sangan & tumbuk)



Cara - cara penyediaan

1. Pijarkan minyak

2. Tumis bahan tumis hingga naik bau

3. Masukkan santan cair dan kentang serta lobak

4. Bila kentang hampir empuk, masukkan kacang & sengkuang

5. Masukkan santan pekat

6. Bila sayur hampir lembut, masukkan kobis, suhun dan cili

7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.

8. Sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak, masukkan tauhu dan tempe