Friday, November 5, 2010

Anak Adam....

Disini ana senaraikan tiga ayat al-quran peringatan Allah s.w.t kepada anak cucu adam (manusia) sebagai pedoman hidup selama kita di alam dunia.


(1) Hai Anak adam sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu pakaian untuk menutupi auratmu dan pakaian indah untuk perhiasan. Dan pakaian takwa itulah yang paling baik. Yang demikian itu adalah sebahagian dari tanda-tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka selalu ingat.
( سورة الأعراف , Al-Araf, Chapter #7, Verse #26)

(2) Hai Anak adam, janganlah sekali-kali kamu dapat ditipu oleh syaitan sebagaimana ia telah mengeluarkan kedua ibu bapamu dari surga, ia menanggalkan dari keduanya pakaiannya untuk memperlihatkan kepada keduanya auratnya. Sesungguhnya ia dan pengikut-pengikutnya melihat kamu dari suatu tempat yang kamu tidak bisa melihat mereka. Sesungguhnya Kami telah menjadikan syaitan-syaitan itu pemimpin-pemimpin bagi orang-orang yang tidak beriman.
( سورة الأعراف , Al-Araf, Chapter #7, Verse #27)

(3) Hai Anak adam, pakailah pakaianmu yang indah di setiap (memasuki) masjid makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan . Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang berlebih-lebihan.
( سورة الأعراف , Al-Araf, Chapter #7, Verse #31)

No comments: