Saturday, November 6, 2010

Feeding subconscious mind

"It is funny thing about life. If you refuse to accept anything but the best, you very often get it" (W. Somerset Maugham).
Assalamualaikum dan selamat pagi semua juga selamat sejahtera... 
Motivating myself:
I am unique individual who is doing the best I can, InsyaAllah"...

Feed subconscious mind: telling myself that,
"I am going to pass this semester's exam with flying colour."
Esok selangkah kaki ke arah penentuan misi penambahbaikan gedung ilmu sedia ada yang telah berkarat. Alhamdulillah sempat membaca al-Mathurat dan Yaasin 7 Mubin memohon agar Allah s.w.t melapangkan dadaku dalam pembelajaran, diberikan kefahaman dan kebijaksanaan dalam menjawab semua soalan peperiksaan bermula esok. Hampir sepuluh tahun meninggalkan alam universiti ilmu. Kini, kembali melengkapi "universiti" kehidupan.Walau saatnya sangat hampir esok, diri ini tetap bersyukur lantaran mudah hadam kursus  berrkaitan. Namun kursus yang mudah boleh menggoncangkan langkah seandainya cuai dalam mengatur derap langkah ketika menjawab soalan yang bakal menentukan hala tuju pengetahuanku seterusnya.

Sebuah buku (66 Tips Mutiara Motivasi Cinta Islam, nukilan ayah kepada anak muridku Ustaz Ku Muhammad Asmadi bin Ku Mohd Saad dan ibu beliau Ustazah Nor Syahida binti Ahmad) yang dihadiahkan dari salah seorang pelajar ketika Hari Guru 2010, menjadi pembuka kalam hari ini. Terima kasih juga kepada anak didikku yang lain, yang sering menitipkan doa agar insan ini sentiasa dalam redha Allah.


Dalil Al Quran: 
"Ya Tuhanku, tambahkanlah kepadaku ilmu pengetahuan"
(Al Quran: Surah Toha: 114) 
Mutiara - mutiara ilmu tersebar di muka bumi ciptaan Allah ini dengan meluas. Selagi nadi masih berdenyut, selagi hayat dikandung badan, selagi bumi menongkat langit, selagi mana buih - buih taqwa kurniaan Allah tidak terserak, selagi itulah ilmu ini akan terus daku cari demi bekalan di hari terakhir kelak. Menyedari diri ini yang masih jumud ilmunya, diri ini akan berusaha menunjukkan yang terbaik di kalangan anak didikku.

Dalam rutin harian mendidik dan mengasuh anak didik menuntut ilmu, terjentik perasaan ini. 
"Cukupkah ilmuku. Ya Allah, jauhkanlah diri ini dari kejumudan ilmu. Ya Allah seandainya ilmu belum cukup untuk bekalan anak didikku, Kau tunjukilah jalan dan permudahkan urusanku".
Pernah dahulu salah seorang  ibu saudaraku berkata "Tak sanggup nak jadi cikgu, besar amanahnya. Di akhirat kelak, aku yang kena hisab dulu." Sungguh menggundahkan hati. Namun diri yang hina ini hanya mampu berusaha dan bertawaqal kepada Allah agar ilmuku ini tidak menjadi beban dipundakku ketika meniti titian sirat.

Namun susah benar untuk mendidik hati untuk mengikhlaskan hati, cabarannya hebat. Doaku hanya satu, mohon ilmu ini membawaku lebih mengenali Allah s.w.t sebagai penciptaku, dan sebagai azimat untuk diri sendiri dengan bertanya kepada diriku "Siapakah aku di sisi Allah?"

Buat anak didikku, jalan kehidupan ini penuh cabang yang berliku - liku dan amat panjang. Jalan yang ku pilih ialah mencari redha Allah, dengan menuntut ilmu. Walau ku sedar gedung ilmu itu adalah di sisa akhirm hujung usiaku dan tak mungkin sama sekali menyamai ilmu golongan  para mujaahid dan syahid yang soleh terdahulu. Tuntutlah ilmu walau hingga ke liang lahat.

Dalam meniti sebuah perjalanan kadangkala aku lupa menoleh ke belakang dalam tuturku, perbuatanku mahupun niatku yang lalu. Pengalaman lalu menjadikan aku lebih tabah kini. Semoga Allah Yang Maha Pengampun mengampuni dosa - dosa hambaNya yang hina ini. 

"Buat sahabat - sahabat yang mengenali diri ini, sesungguhnya esok selangkahku adalah sesaat dalam doamu, selangkahku adalah setitik kasih dari kemaafanmu, selangkahku adalah sesaat kalian menitipkan semangat untukku, dan selangkahku adalah sesaat tika aku menghadap Allah dengan keredhaanMu juga keihklasan kalian mendoakan kejayaanku di dunia ini mahupun di akhirat."
Mohon maafkan segala kesilapanku kerana perjalanan esok, adalah dengan lingkungan doa kalian yang tulus dan ikhlas untuk diri ini. Terampunnya dosaku dengan Allah adalah jalan keampunan Taubat Nasuha; namun tertangguhnya keampunan sesama manusia, menangguhkan sekalian doa dan hajat yang ditiitipkan di Arashy.

Akhir kalam, doakan daku berjaya esok, terima kasih buat rakan - rakan setugas yang memahami dan sanggup menjalankan tugas bagi pihakku esok dengan hati yang terbuka.... Semoga Allah mengabulkan hajat kalian sepertimana yang terdapat dalam sebuah hadis, seperti sabda Nabi s.a.w.:

“Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah (SWT) akan menunaikan hajatnya…” 
(Riwayat Muslim)
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah (SWT) lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri. Semoga kalian beroleh kebaikan yang baik dengan izin Allah s.w.t.

No comments: